Möt stipendiaten – Clara Espinosa

Clara Espinosa halkade in i finalen i Lövsta Future Challenge Dressage 2012 som på ett bananskal. På grund av en strykning fick hon och Welton Five möjligheten att rida i Globen. Det räckte hela vägen till seger! Nu har Clara blivit en av två stipendiater i Lövsta Future Challenge-stipendiet.

Clara Espinosa blev hästbiten som åttaåring. Bästa kompisen hade en egen ponny, som Clara ibland fick rida på.
– Jag fastnade för hästar och övertalade mina föräldrar att få börja på ridskola. Ingen annan i min familj är hästintresserad. Jag red på ridskola tills jag var 18 och därefter hade jag en foderhäst, berättar hon.
Efter gymnasiet började hon jobba med hästar, först hos Anna Hedbys och Caroline de Champs och sedermera hos Louise ”Lussan” Nathhorst på Hogsta utanför Stockholm. Clara började som hästskötare och har jobbat sig upp till att bli första beridare hos Lussan. Lussan som också är Claras tränare.

– Hon stöttar i alla lägen. När det går dåligt peppar hon så att man kommer igen. Hon är positiv och väldigt bra mentor på alla sätt, beskriver Clara sin chef och coach.

Första gången Clara deltog i Lövsta Future Challenge var 2012, då på egna hästen Welton Five (e. Weltman – Maraton). Ekipaget gjorde jämna resultat i kvalen, men hamnade precis utanför finalplats när det sista kvalet var avgjort. Men den enes död är den andres bröd, och när Mattias Jansson var tvungen att stryka sin häst Brisbane fick Clara och Welton Five chansen att visa Globen-publiken vad de gick för. Och det gjorde de med besked eftersom de tog hem hela finalen. Welton Five är idag 14 år och etablerad i Grand Prix.
– Vi har gjort några internationella GP-starter och fortsatt tävla hemma lite, säger Clara.
Förutom Welton Five rider Clara 12-årige Gordon, även han Lövsta Future Challenge-finalist (2014), sjuårige Don de Lux (e. Don Schufro) och en treåring som hon och Lussan hoppas mycket på. Hon blev jätteglad när hon fick veta att hon blivit utsedd att ta emot Lövsta Future Challenge-stipendiet.

– Det känns fantastiskt måste jag säga. Det är en väldig ära att bli utsedd och det kommer att betyda jättemycket för mig att få bidrag till att komma utomlands och träna. Det blir första gången för mig att göra något sådant, så det är oerhört kul, säger hon.

Clara och den andra stipendiaten, Emelie Aldenfalk, får dela på 70 000 kronor. För pengarna vill Clara åka till Carl Hester i England och träna.
– Jag tycker att deras filosofi, både synen på hästar och deras träning, är bra och ganska lik vår. Bra med nya ögon och jag tycker att han verkar vara väldigt sympatisk på alla sätt. Jag fick rida för honom i Skåne och det tyckte jag gav jättemycket och det skulle vara roligt att få fortsätta på det, säger hon.
Med sig tar hon i första hand Gordon. Planen är att han ska debutera Grand Prix under året och förhoppningsvis etablera sig där.
– Jag vill få lite rutin tillsammans med honom. Jag märker hur viktigt det är med rutin. Det är mycket lättare att komma ut med Gordon nu när jag fått tävla Welton på Grand Prix-nivå ett tag, säger Clara.
Självklart vill hon komma ut internationellt också och det stora målet som hägrar är att någon gång få rida ett mästerskap.
– Ja, absolut. Jag hoppas att få rida mästerskap någon gång, avslutar hon.