Fler fantastiska hållbarhetsinitiativ
I samband med Gothenburg Horse Show 2019 delade Lövsta Future Challenge sitt årliga hållbarhetspris. Den här gången gick det till Malmö Civila Ryttareförening, för deras öppna och inkluderande verksamhet för unga. Men det finns fler goda exempel i ridsporten och några av dem presenterar vi här.
Malmö Civila Ryttareförening fick ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris 2019 för sin inkluderande verksamhet för unga som också är viktig för befintliga medlemmar och föräldrar som ger nya relationer och perspektiv. Läs mer om Malmö Civila Ryttareförening här.
Ridesum
Ridesum är ett nystartat företag som erbjuder en digital träningsarena där ryttare kan träna på distans för tränare, endast med hjälp av en smartphone. I appen kan man hitta nya tränare, boka träning, ladda upp filmer och få feedback. Den digitala träningen sparar värdefull tid genom minskade resor, både för tränare och elever. Det skapar dessutom mer hållbara hästar och friska hästar, vilket är en förutsättning för att nå framgång. Dessutom främjar det egenföretagande eftersom att tränare mer regelbundet kan ha träningar och det ger även mer hållbara människor då de inte behöver stå i dammiga och kalla ridhus. Läs mer om Ridesum här.
Foderhjälpen
Foderhjälpen bildades som svar på den torra sommaren 2018 och den efterföljande akuta foderbristen. Det är en ideell grupp på Facebook som startades av Peter Branshøj och gruppen fick snabbt stöd av flera personer, sammanlagt åtta administratörer och två tolkar. Avsikten är att man i gruppen ska förmedla foder till lantbrukets djur och till häst. Ca 500 000 ton förmedlades under 2018, den allra största delen inom Sverige. Gruppen kommer att fortsätta under år 2019 då det är troligt att vi kan få brist även under det här året, bland annat på grund av att vi nu har använt mycket av våra gamla lager av foder och att vi sannolikt även i år får låga grundvattennivåer. Eftersom den globala efterfrågan på livsmedel och därmed jordbruksmark ökar är det bra att foderhjälpen bidragit till att sätta fokus på nyttan av att återanvända nedlagd eller övergiven åker- och betesmark. Foderhjälpen hittar du här.
Borås Fältrittklubb
Borås Fältrittklubb jobbar för att vara en hållbar förening. Ridklubben jobbar aktivt med hur de hanterar gödsel och avfall samt med leverantörers miljöarbete. De har under de senaste åren startat samarbete med BUO (barn och ungdomspsykiatrin) i Borås. De har jobbat med barn som har ätstörningar, selektiv mutism (barn som inte pratar i sociala sammanhang) samt barn som har autism. Klubben vill jobba tillsammans med och vara en samarbetspartner till de som är inskrivna hos BUP. Läs mer om hur Borås Fältrittklubb jobbar med sitt hållbarhetsarbete här.