Ecoestrian hindret

Foto: Roland Thunholm

Vi är stolta att presentera det första miljösmarta hindret att användas vid ett europamästerskap. Hindret är tillverkat av återvunnet material och användes under Longines FEI Europeiska mästerskapen och kommer även att användas vid Gothenburg Horse Show 2018. Första versionen av hindret användes under Gothenburg Horse Show 2017.

Inför Gothenburg Horse Show 2017 utlystes en designtävling med målet att ta fram ett klimatsmart hinder. Tävlingen utlystes av Got Event, Lövsta Future Challenge och Svenska Ridsportförbundet. Det vinnande bidraget resulterade i ett hinder bestående av delvis klimatsmarta material som användes vid Gothenburg Horse Show 2017.

Efter det har projektet utvecklats och till EM kunde vi presentera ett nytt, helt klimatsmart hinder med ny design och nya material.

– Materialen i EM-hindret är återvunnen textil och papp, säger Maria Sundin, projektledare för arbetsgruppen Ecoestrian vid Göteborgs Universitet.
– Vi har nu en av alla instanser godkänd skiss på hindret som kommer förmedla budskap om vikten av hållbar utveckling och miljömässigt tänkande, likväl materialen som använts. Detta sker genom till exempel att infångarna är designade för att likna en tidningslöpsedel, berättar Maria Sundin vidare.

– Hållbarhet är väldigt viktigt för Göteborgs Stad och för ridsportevenemanget FEI European Championships samt Gothenburg Horse Show, säger Lotta Nibell, VD för Got Event AB.
– Vi är stolta över att tillsammans kunna arbeta för att skapa hållbara projekt som främjar evenemang samtidigt som ridsporten. Detta projekt ger oss också ett tillfälle att lyfta fram viktiga samhällsfrågor, så som miljöfrågor, för att inspirera och öka intresse bland besökare och andra intressenter, poängterar Lotta Nibell.

Innovationsnivån på hindret Ecoestrian är något som vi är väldigt stolta över, samarbetet mellan EM-organisationen och Lövsta Future Challenge gör det möjligt att visa innovation och klimattänk på mästerskapsnivå”, säger Gabrielle Bragée, ordförande i miljö- och hållbarhetsutskottet i Svenska Ridsportförbundet.

– Utvecklandet av hindret visar potentialen som finns när man arbetar tillsammans, innovation och miljömedvetenhet som vi hoppas ska inspirera och stimulera fortsatt utveckling inom ridsporten”, slår Gabriella Bragée fast.

Det nya hindret har blivit utvecklat i ett samarbete mellan Maria Sundin och Ecoestrian-teamet på Göteborgs Universitet, SWT Development, Lövsta Future Challenge, Svenska Ridsportförbundet och Got Event AB.

Ecoestrianhindret har också bidragit till att ett projekt inom materialforskning med inriktning mot miljövänliga biokompositer som samfinansieras av Göteborgs Universitet och Chalmers Sport och Teknologi startade under hösten 2017.

Ecoestrian 2019

Hindret har under slutet av 2018 och början på 2019 utvecklats till ett hinder som ska inspirera till återvinning.

De enfärgade bommarna är tillverkade av återvunnen papp och trä. De översta bommarna i hindret är randiga och av trä för att inte bli för lätta. Bommarna är klädda med jeanstyg från återvunna jeans och kasserat denimtyg, det är 5 par jeans per bom. 

Den tjusiga grinden är klädd med kasserade hästfiltar från försvaret. Ecoestrian är en lek med ord och är en blandning av ”equestrian”, som betyder ryttare, och ”eco” som står för ekologiskt. Bakom hindret står forskare från Göteborgs universitet och designer från The Loop Factory. 

Ecoestrian 2020

För fjärde året i rad tar det smarta ”hållbarhets-hindret”, Ecoestrian, plats i Scandinavium under Gothenburg Horse Show och denna gång kombinerar vi alla hinderdelar av återvunna material som byggts upp genom åren!

I år återvinner vi hela den hinderpark vi skapat under åren och ger på det viset banbyggaren många kombinationsmöjligheter på temat hållbarhet.

–  Vår tanke med hindret är inte bara att det rent faktiskt skall vara tillverkat av återvunna material utan också att det skall ”utstråla” återvinning – det skall signalera och inspirera ryttare och publik att man lätt kan göra mycket mer!

Ecoestrian”-grinden, av återvunna gråa militärhästfiltar, skapades redan till ”vinnar-hindret” i Lövsta Future Challenge-tävlingen för fyra år sedan. Bommarna, som görs av returpapper, finns nu i 2 uppsättningar. En omgång bommar är klädda med tidningspapper som signalerar återvinning. De andra bommarna är klädda med överdrag av återvunnet jeanstyg i olika nyanser och skapades till förra årets tävlingar. Jeans-bommarna är färgade i klassiska kontrasterande fält eller en-färgade och gjorda helt i denim. Infångarna, i form av löpsedlar med hållbarhetsbudskap, i återvinningspapp och trä, gjordes till GHS-hindret 2018.

Som tidigare år är det forskarna Maria Sundin, Kristina Snuttan Sundell och Angela Wulff vid Göteborgs Universitet som står bakom idéer och vidareutveckling av hindren. Även i år stöttade såväl Got Event och Lövsta Future Challenge som Svenska Ridsportförbundet tankarna. Banbyggare, Peter Lundström, tyckte om hindret förra året och ser fram emot att arbeta med det även i år.

Ecoestrian-teamet samarbetar med Anna Altner på Loop factory AB, som tillsammans med designer Lill O. Sjöberg, Mikael Jonsson och herrskräddare Gundi Bohlin i Hedefors har tillverkat papp- och träbommarna och bomklädnaderna – alltigenom av återvunnet material.

—Med Ecoestrian-hindren vill vi slå ett slag för återvinning på alla nivåer. Ridsporten är en materialsport som kännetecknas av hög konsumtion. Om vi kan visa olika möjligheter och öka intresset för att använda mer återvinningsmaterial inom ridsporten är mycket vunnet.