Miljöarbetet år för år
Lövsta Future Challenge har arbetat med hållbarhet på flera olika sätt sedan starten.
2019:
Det miljövänliga hindret, Ecoestrian, har under slutet av 2018 och början på 2019 utvecklats till ett hinder som ska inspirera till återvinning. Bommarna har designats om och är tillverkade av återvunnen papp och trä. De översta bommarna i hindret är randiga och av trä för att inte bli för lätta. Bommarna är klädda med jeanstyg från återvunna jeans och kasserat denimtyg, det är 5 par jeans per bom.
Malmö Civila Ryttareförening fick ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris 2019 för sin inkluderande verksamhet för unga som också är viktig för befintliga medlemmar och föräldrar som ger nya relationer och perspektiv. Läs mer om Malmö Civila Ryttareförening här.
2018:
Vi fortsätter klimatkompensationen och är nu uppe i totalt 387 ton CO2 som vi kompenserat för. Det motsvara nästan 39 varv runt jorden i bil!
Ecoestrian, det miljövänliga hindret, fortsätter att användas och visas upp och fanns på plats under Gothenburg Horse Show. Där presenterade Maria Sundin, en av forskarna bakom Ecoestrian, hindret och tanken bakom.
Hållbarhetspriset gick till Stall Kvickstorp för en bevattningslösning där de utnyttjade regnvattnet från ridhustaket som samlades upp i tankar och sedan kunde användas för att vattna ridhusunderlaget. Här kan du läsa mer om det.
Profilkläderna kommer fortsatt från Equestrian Stockholm som jobbar för att ta fram miljövänligare ridmode.
2017:
Årets profilkläder kommer från Equestrian Stockholm som jobbar för att utveckla miljövänliga ridkläder. Jackan har eco fyllning som minskar behovet av tvätt tack vare kaffebönans unika egenskaper.
I år har vi klimatkompenserat för ännu lite mer! Från och med 2017 klimatkompenseras de vinnande hoppekipagen ett helt år. Läs mer om hur vi klimatkompenserar och vad HÄR.
Inför hoppfinalen utlyste vi tillsammans med Svenska Ridsportförbundet och Got Event en tävling att designa ett miljösmart hinder, där vi fick in många fantastiska bidrag! Vinnare blev en grupp forskare från Göteborgs universitet med sin design Ecoestrian som användes under finalen i Gothenburg Horse show. Hindret utvecklades sedan ytterligare och en användes under EM i Göteborg.
Under EM medverkade också Lövsta Future Challenges Alexandra Mörner i ett hållbarhetsseminarium som arrangerades av Svenska Ridsportförbundet. Att det finns stort engagemang för frågan är tydligt.
Minirapporten ”Hästen & Hållbarhet” översattes till engelska för att nå en större målgrupp.
Årets vinnare av Lövsta Future Challenges Miljöpris gick till Smedsta Ridcenter. Läs mer om priset HÄR
2016:
I samband med hästföretagarforum i Göteborg i slutet av mars presenterades minirapporten Hästen och hållbar utveckling, som delvis finansierats av Lövsta Stuteri och Axfoundation. Minirapporten går att ladda ner HÄR.
I Göteborg och i samband med finalerna i Lövsta Future Challenge Jumping delade vi även ut den första upplagan av Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris. Det gick till Borås Fältrittklubb för sitt gedigna hållbarhetsarbete. Läs mer om priset HÄR.
Årets profilplagg är en jacka från Medtryck, även den tillverkad av återvunna PET-flaskor.
Miljöaffischerna går ut till alla kvalarrangörer.
Finalisterna i dressyren på Sweden International Horse Show samlade ihop prylar till en auktion. Pengarna vi fick in gick till skyddandet och återplanteringen av Borneos regnskog.
2015:
Ryttarna fick en utmaning att komma med sina bästa tips för en mer hållbar livsstil. De samlades under hashtagen #lovstasmart på Instagram.
Profilkläderna var västar från Medtryck, tillverkade av återvunna PET-flaskor.
Våra arrangörer fick inspirations- och informationsmaterial till sina tävlingar i form av tre miljöaffischer.
Lövsta Future Challenge Jumping höll sitt tredje U25-kval i Borås – en tävling som är miljöcertifierad genom Håll Sverige Rent.
Förutom att vi återigen klimatkompenserade för dressyrens resor på samma sätt som tidigare år klimatkompenserade vi också för de resor som finalisterna i hoppningen gjorde till och från Gothenburg Horse Show. Det blev totalt 10 ton koldioxid som investerades i hållbart skogsbruk i Mexico.
2014:
Vi tog fram ett antal Klimatboxar som gick ut till våra arrangörer för att stötta dem i deras miljöarbete.
Profilkläderna kom från holländska Equirex, som gör ekologiska ridkläder.
Även i år klimatutmanade vi våra arrangörer och vann gjorde Everlövs RS genom sin satsning på närproducerad, hemlagad mat, slopandet av alla engångsartiklar i fik och servering för funktionärerna, rättvisemärkt och ekologiskt kaffe och skippandet av startlistor på papper.
Klimatkompensationen resulterade i ytterligare 48 ton koldioxid som även det här året investerades i Solvatten och trädplantering.
2013:
Alla ryttare fick en fleecejacka från Patagonia, tillverkad av återvunna PET-flaskor.
Resorna klimatkompenserades och totalt blev det 48 ton koldioxid som investerades i Solvatten-enheter och trädplantering i Uganda.
Vi utmanade våra kvaltävlingsarrangörer i Klimatutmaningen där de skulle lämna in förslag på hur de skulle göra sina evenemang mer klimatsmarta. Det resulterade i många fantastiska förslag, allt från att slopa startlistor på papper till att servera vegetarisk mat till alla funktionärer och byta till grön el. Vann utmaningen gjorde Djursholms ridklubb, som tagit fram inspirations- och informationsmaterialet Klimatboxen. I den fanns tips till arrangörerna om klimatsmarta åtgärder och informationsmaterial att sätta upp på anläggningen för att inspirera så väl besökare som ryttare och funktionärer att göra mer klimatsmarta val i vardagen.