Malin Carlbäck satsar på en hoppkarriär

Unga talangen Malin Carlbäck är 23 år och satsar nu fullt ut på sin ryttarkarriär. Med hästen Abrina plockade hon i Borås de sista värdefulla poängen med en seger i guldfinalen och ska i veckan uppfylla en dröm – att få tävla på Scandinavium.

Text: Cecilia Konvalina
Foto: Stefan Keturi

– Det känns fantastiskt kul såklart. Att genom Lövsta Future Challenge få rida på Scandinavium och få känna på hetluften har en jättestor betydelse. Man får en motivation att prestera för någonting och det betyder så mycket att man får visa sig på sådana här tävlingar. För min ryttarkarriär så är det så stort att man får en sådan chans. Det betyder så mycket för ens framtida satsning. Visar man sig på en sådan här tävling så finns möjligheten att det leder till mycket mer, säger Malin Carlbäck.

Malin, 23 år från Örebro, gör nu en heltidssatsning som ryttare. I stallet har hon fem hästar.
– Fram tills i julas hade jag ett vanligt heltidsjobb men det är väldigt svårt att göra en seriös satsning med ett annat jobb vid sidan om. Jag vill ju satsa på hästarna, men det är ju inte lätt att leva på detta, men just nu så försöker jag och vi får se vart det leder, säger hon.
Heltidssatsningen verkar vara rätt väg för Malin som visat fin form i år.
– Förra året var vi rätt orutinerade, men i år kände jag att vi verkligen kunde vara med och fightas. Även om det är väldigt många andra duktiga ekipage med så kände jag att chansen fanns. Nu är det underbart att man har nått slutmålet, säger Malin.

Men efter Flyinge-tävlingarna i oktober åkte Malin hem utan några poäng och då såg det inte lika ljust ut.
– När vi åkte till Helsingborg kändes det mörkt utan ett enda poäng. Vi sa på skämt att vi får vinna det mesta så att det kan gå vägen ändå. Och där vann jag 145-klassen och blev tvåa i 150-klassen vilket gav värdefull poäng, berättar hon.
I Borås tog ekipaget en femte placering i 145 och vann guldfinalen.
– Det har verkligen gått bra nu det sista hon känns i fin form, säger Malin.

Som för så många andra unga ryttare har Scandinavium varit drömmen för Malin som denna vecka rider in där för första gången.
– Nu kommer det kännas extra stort när det är världscupfinal i år, det ska bli så häftigt att uppleva Scandinavium som ryttare. Det ska bli väldigt intressant att se de andra ryttarna och hur de jobbar. Det är verkligen fantastiskt att Lövsta gör en sådan här tävling så att vi får chansen att känna på hetluften. Det är ju ett så stort steg att gå från young rider till senior så det här ger oss unga ryttare väldigt mycket.

Malin och elvaåriga hästen Abrina, (sto f -05 e Trento B-Rossini) är ett sammansvetsat team, Malin köpte henne som fyraåring.
– Vi känner varandra utan och innan. Men det är en väldigt speciell häst, hon är het och har mycket egen vilja. Hon har stark karaktär men när man fått henne med sig så ger hon 110 procent. Även om hon kanske inte alltid är den roligaste hästen, jag får mest jobba på att få henne lugn. Men inne på banan är hon som en tiger och letar hinder själv och är väldigt energisk, berättar Malin.

Vad tror du kommer vara Er styrka respektive svaghet inne Scandinavium?
– Jag tror svagheten kan vara att hon blir för stressad av miljön runt omkring, då kan hon bli lite springig istället för att respektera hindren. Annars så känns det som att vi är ett väldigt sammansvetsat ekipage, vi känner varandra utan och innan, jag blir inte så jättenervös så jag försöker överföra lugn på henne, det blir nog vår styrka, säger Malin.