Historik

Idén till det som skulle bli Lövsta Future Challenge kläcktes av Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. De såg hur svårt det var för unga talanger, både hästar och ryttare, att ta det där sista klivet upp till Grand Prix på de internationella arenorna. Med lite inspiration ifrån Tyskland togs ett tävlingskoncept fram som skulle hjälpa unga talanger och främja svensk dressyrsport.

Antonia Ax:son Johnson ställde sig via Lövsta Stuteri bakom talangprogrammet och resten är historia.   

Sedan 2011 har Lövsta Future Challenge vuxit och i dag är det känt som den främsta satsningen i Sverige när det gäller att stötta och utveckla Unga Grand Prix Hästar och U25-ryttare i dressyr och hoppning. Varje år arrangeras flera Lövsta Future Challenge-kvaltävlingar runt om i landet. Finalerna rids under de prestigefyllda tävlingarna Gothenburg Horse Show och Sweden International Horse Show, en chans för de blivande stjärnorna att både få erfarenhet och mersmak för de internationella arenorna.

Vi är stolta över att Lövsta Future Challenge idag är väletablerat inom svensk dressyr- och hoppning. Det har blivit ett självklart mål på vägen och en viktig milstolpe i karriären, vi inspirerar ryttare, hästägare, tränare och uppfödare att nå Grand Prix.

I början av Lövsta Future Challenge Dressage var det svårt att få klasserna fulla och den genomsnittliga procenten var relativt låg. Sedan dess har kvaliteten höjts avsevärt och idag krävs det oftast ritter över 70% för att vinna i kvalen, varje år förbereder vi ca 60 ekipage för Grand Prix.

Ekipagen som deltagit i Lövsta Future Challenge Dressage går också vidare till internationella karriärer och deltar i mästerskap. Den tidigare U25-ryttaren Emilie Nyreröd har till exempel representerat Sverige i ett EM och hästen Jimmie Choo SEQ var med i det svenska OS-laget 2016.

Steget in i hoppningen…

Under 2014 tog Lövsta Future Challenge steget in i hoppningen genom en satsning på Unga Hästar och U25-ryttare. Finalerna går av stapeln i Scandinavium under Gothenburg Horse Show. Upplägget för Hoppningen ser något annorlunda ut från dressyren men de har samma värdegrund.

Årligen deltar mellan 15-20 ryttare i LFC Jumping U25 och ca 160 hästar i LFC Jumping Unga hästar. Vi kan redan nu se att många av de deltagande hästar och ryttare tar sig an de internationella arenorna med ett boostat självförtroende.

Flera av de idag etablerade landslagsryttarna har deltagit i LFC Jumping U25 så som tex, Evelina Tovek, Jonna Ekberg och Erica Swartz för att bara nämna några.

Lövsta Future Challenge International

De svenska U25 ryttarnas utveckling på hemmaplan inspirerade till att ge de unga talangerna möjlighet att visa framfötterna även vid internationella sammanhang. Att ge ryttarna en chans att tävla på internationella arenor skulle förutom värdefull erfarenhet även ge dem en unik möjlighet att knyta nya kontakter, träffa sponsorer och ryttare på internationell toppnivå.

Första gången Lövsta Future Challenge International arrangerades var under EM i Göteborg 2017 på Ullevi. Europas bästa U25 ryttarna i både hoppning och dressyr bjöds in för att tävla mot varandra samt inspireras av elitryttare på den absoluta toppnivån inom både hoppning och dressyr.

Under 2019 arrangerades Lövsta Future Challenge International för andra gången och då i samband med Stockholm Horse Week, en del av Longines Global Champions Tour på den anrika OS arenan Stadion mitt i Stockholm.